petek, 18. oktober 2013

OSMI, DEVETI ... SAMO DA JE ZDRAV!



V Afriki se dogaja pravi »baby boom«. Oziroma raje »konstant boom«, saj rojevajo kot za stavo, verjetno vse odkar se je opica prvič dvignila in postavila na dve nogi. O manj kot 5 otrocih se sploh ne pogovarjamo, maksimum, ki smo ga videli, pa je nekje pri 13. 


Ogromno žensk še vedno rojeva doma, temu primerna je tudi visoka umrljivost žensk med porodom. Veliko žensk pa se odloči za bolnišnico, zato je tudi naša Nzima vedno polna. Nosečnice tik pred rokom pridejo na pregled in se nastanijo v ogromni hali, kjer čakajo na začetek poroda. 

Nosečke prihajajo na predporodno letovanje s kovčki polnimi opreme.
Nato se preselijo v porodno sobo (4x4m) in akcija se lahko začne. S seboj morajo prinesti sledeče: vse za dojenčka (odejico, kapico, štumfke, sponko za popkovnico), vse za porodnico/bodočo mater (vedro, PVC folijo 1x2m za na posteljo, 2 čitengi, na katerih bo ležala in se kasneje ogrnila, in vato, ki jo uporabi kot vložek) in Jig, čistilo, s katerim se bo za njo vse počistilo in pripravilo za naslednjo porodnico. 


Porod po navadi ne traja dolgo, zlasti če gre za 3+ porod. In zlasti, če prej vzamejo kakšen »pospeševalnik« poroda, ki ga dobijo pri lokalnem vraču. »Tien, tien« (gremo, gremo) jih spodbuja babica, jih okara, če ne opravljajo svoje trenutne naloge ali če kričijo (ja, ženske tu NE kričijo in včasih ti res ni jasno, ali ima popadke ali ne???) in ko mali pogleda ven, ga obrišemo, stehtamo, pokažemo lulčka/luliko mamici, mineta še 2 minuti, da pride k sebi, in novopečena mamica odkoraka, pozor!!, odkoraka na oddelek, kjer odleži še en dan in nato lahko odide domov. Aja, pa za popotnico dobi še svoje vedro z vsemi stvarmi, ki jih je potrebovala in so se umazale med porodom – da si jih lahko opere doma.


In medtem, ko malemu vzhičeno natikava XXL kapico in štumfke, sprašujeva mamico, kako mu bo ime. Razočarani ugotoviva, da po vseh mukah in tegobah ta čast pripada možu. In včasih tudi po več dneh otroček še nima imena.

Se pa kdaj zgodi, da porod ne poteka povsem  normalno – takrat zdrvimo v Theater, anestezija je že pripravljena, kirurg, ki bo opravil carski rez tudi in... Aja, o Theatru smo že govorili in si ne upamo več. ;)

Ampak ne boste verjeli – danes je bila Nzima mesto duhov. Dogajalo se ni nič! 

                                                          Tina in Neja vam pošiljava goro ljubezni iz Afriške porodne sobe!

Ni komentarjev:

Objavite komentar