četrtek, 15. avgust 2013

Zambian style


Dnevi kar bežijo mimo…na koledarju, ki ga je naredila Petra je že prečrtanih 15 kvadratkov. V bolnici je dela veliko… Dr. Jerneja in Dr. Tina vsak večer debatirata o dohtrskih rečeh, sta kar pridne, znanja jima ne manjka. Samostojno že opravljata delo v OPD, to je kot nek zdravstveni dom. Me sestre pa smo malo tu malo tam…največ dela je v Čifuntu…Jemanje krvi, vstavljanje iv kanil, preveze ran, razdeljevanje terapije, tudi reanimacijo smo že izvajali, na žalost je bila kljub našim ukrepom neuspešna... Takoj so se pokazale pomanjkljivosti na reanimacijskem vozičku, če se temu lahko tako reče. Ambu smo slučajno našli 20 minut prej med pospravljanjem…!

V ponedeljek smo se odpravili na Outreach…na sporedu je bilo obrezovanje oziroma cirkumcizija. V Zambiji je v veljavo prišla nova direktiva, ki bo zmanjšala prenos spolno prenosljivih bolezni in zato je cilj da bo do leta 2015 obrezan vsak Zambojec ki je mlajši od 25 let. No mi smo jih v enem popldnevu obrezali skoraj 30. Sprva smo bili kot inštrumentarji potem pa že skoraj  operaterji. Šivanje nam kar gre od rok pa čeprav v sloveniji to ni v naših kompetencah. Za primerjavo Cirkumcizijo v Zambiji naredi medicinska sestra oziroma tehnik  samostojno.


Med seboj se razumemo dobro…veliko je kulinarično obarvanih pogovorov, ki jih z nekaj iznajdljivosti spremenimo v realnost… Recimo Štrudelj iz Papaje by Monika, Rižev narastek by Tina, Jerneja je specialist  za Palačinke in Šmorn, Tudi kruh smo že 3x spekli. Ni nam hudega.

V popoldanskem času ponavadi lenarimo, ali pa gremo na krajši sprehod ali plezalno avanturo na  60m visok oddajnik, ki je lociran na bližnjem hribu iz katerega se nam odpre veličasten razgled.
 
V nedeljo smo bili na nogometni tekmi… Vsakič ko je nekdo dosegel gol je celotno občinstvo steklo na igrišče in se prerekalo o veljavnosti gola. 




1 komentar:

  1. Noro :) Vesela sem za vas in le tako naprej :)
    Lep podzrav
    Nataša

    OdgovoriIzbriši