torek, 24. september 2013

THUESDAY BLOODY THUESDAY / TOREK KRVAVI TOREK

Naključen torek v septembru. Torki in četrtki so, kot sva že omenili, rezervirani za delo v operacijski dvorani. Začenjamo zjutraj, kar je tu zelo relativen pojem. Theater crew smo zdravnik Kalota, clinical officer Simutowe, inštrumentar Viktor, anesteziologinja Felicitas, nosač/čistilec/držalec, ki mu ne vemo imena, ter Dr. Tina in Dr.Leban (ker je Č v Brečko čisto preveč eksotičen in Jerneja pač predolgo). :) 

Ženski del theater ekipe

Divji afriški ritem že buči iz zvočnikov, Kalota poplesuje v sterilnem plašču in črnih dokolenskih gumijastih škornjih, Felicitas grabi Jernejo za boke, saj se počuti poslano, da nauči belca migati z ritjo - nakar pripeljejo pacienta! Da slučajno ne bi prišlo do pomote, so iznašli zelo inovativen sistem – vsak pacient dobi na čelo kos mikropora (ta bel zdravniški selotejp J) z imenom in priimkom ter posegom, ki ga bo potreboval. Po navadi nas obiščejo kakšna Mary ali Isaac, še pogosteje pa Gift, Innocent, Happiness, Travel… Če pa so starši res ostali brez idej, prideta gdč. Daughter in gospodič Shortcut - njihova inovativnost res ne pozna meja! J

Kot že prejšnji torek in torek poprej tudi ta torek začenjamo z MVA – manualno vakuumsko aspiracijo po nepolnem spontanem splavu. Tega je v Zambiji res veliko, saj kontracepcija ni popularna in je posledično toliko več nosečnosti (srečnih in nesrečnih).
Kalota, navdušeni bodoči kirurg, je z glavo že pri naslednji, ne tako rutinski operaciji, vendar kljub temu, da se mu mudi, pridno čaka na učinek analgezije, ki jo je pravkar prejela pacientka. Ne upa si niti migniti, odkar ga je v prvih tednih zadelo nekaj strel iz pogledov dr. Tine, ki res ne dovoli bolečine, tam kjer ni potrebna. Ker je vseeno preveč nestrpen, spekulum (kirurški inštrument) prevzame dr. Leban. Ko analgezija prime, se opremi še z našo naglavno lučko (ker tista prava operacijska luč že več let ne dela - mogoče le zaradi pregorele žarnice, kdo ve – nihče ne ve in nihče še ni preveril) in postopek se lahko začne.

Dr.Leban v akciji!


Ginekologija je res afriška kraljica medicine. Večina operacij je ginekoloških. Naša naslednja je urgentna laparotomija pri pacientki z izvenmaternično nosečnostjo. Pri nas je to že prava redkost, saj take primere odkrijemo z ultrazvokom že zelo zgodaj, še predno pride do rupture. Tukaj pa se s tem srečujemo tedensko, saj ultrazvok večini ni hitro dostopen.

Dr. Tina PREPREČUJE BOLEČINO – spinalni blok je pri tem posegu primeren način analgezije.
Operacija izvenmaternične nosečnosti je ena izmed bolj krvavih… 3-mesečno bitje se je napačno vgnezdilo v jajcevodu.



Odkar so Zambijci lani zmagali afriški pokal, je nogomet en in edini šport, ki nekaj velja.  Zato vsak Zambijec igra nogomet, vsak drugi pa se pri tem poškoduje. Naš naslednji pacient si je zlomil nadlahtnico. Ker je prišlo do premika, smo mu kost naravnali in zamavčili.

Mali fitness pri naravnavanju kosti in pacient odkolesari domov.


Naslednjemu gospodu je čez nogo zapeljal traktor in zaradi hudih zmečkanin in zloma nam ni preostalo drugega kot podkolenska amputacija. Ker pa na žalost ni šlo vse po načrtih, se je rana (kljub čudovito skrbni negi vseh njegovih 4 žena) grdo zagnojila, zato smo jo morali ponovno odpreti, kirurško večkrat očistiti in možakar je na odhod iz bolnišnice čakal kar mesec in pol.

1­-čiščenje zelo zagnojene rane 2-očiščena rana  3-zašit krn

Ura odbije 15h in samo upamo lahko, da nas ne čaka še carski rez ali kakšna druga urgenca in v miru lahko pojemo nšimo s sojo, zeljem in piščancem, naš večni meni iz “cuisine de la bolnišnica”.

                                                                                                                           Dr.Tina & Dr.Leban

1 komentar:

  1. Uf, meni je dovolj za slabost samo ta članek, ne rabim bit zraven:)
    Pozdrav vsem
    Peter

    OdgovoriIzbriši